Monday, February 11, 2019

Erasmus in Sevilla (Universidad de Sevilla) (1)


Hoe verplaats je je naar en in Sevilla?
Ik ben met het vliegtuig vanuit Eindhoven met Transavia naar Sevilla gegaan. Afhankelijk van de datum waarop je wil vertrekken, bedraagt de prijs van het ticket tussen de 60 en 120 euro inclusief 10 kg handbagage. Ik had zelf in totaal 50 kg bagage meegenomen. De weg van de luchthaven naar mijn kot heb ik met een taxi gedaan aangezien ik veel bagage bijhad. Dit duurde voor mij zo’n 20 minuten en de rit kostte me 32 euro.

Eens aangekomen in Sevilla, heb ik me vooral te voet of met de fiets verplaatst. Je kan daar (net zoals in Antwerpen) stadsfietsjes huren. Alle informatie daarover vind je online via “Sevici”. Je kan je online registreren en een jaarabonnement aanvragen voor 33 euro. De fietsen zijn niet heel vlot om mee te rijden maar aangezien het telkens maar korte afstanden zijn, is het wel een handig vervoersmiddel. Er bestaat een app waarop je alle fietsstations (+ het aantal fietsen en sloten) kan terugvinden. Daarnaast heb ik ook een bus- en metrokaart gekocht. Dit kaartje heet “Consorcio de Transporte Metropolitano”, het is een groen kaartje dat in elk metrostation aan de automaat kan kopen. Je betaalt 1 euro voor het kaartje en je moet er minstens 10 euro opzetten. Eén rit kost 0.82 cent en je kan met meerdere personen hetzelfde kaartje gebruiken. Goedkoop en handig dus.

Logement
Ik raad je aan om op tijd te beginnen zoeken naar een studentenkamer. Ze hadden mij verteld dat je gemakkelijk een kamer kon vinden als je een week op voorhand naar Sevilla zou gaan en dan een kamer zou zoeken, maar toen ik eind juli begon te zoeken, was de keuze al vrij beperkt. Ik heb eerst geprobeerd om via Roommates een kamer te vinden maar zij hebben gewoonweg niet gereageerd op mijn mails. Uiteindelijk heb ik mijn kamer via Aluni gevonden. Het was een “piso compartido”, een typische manier van samenwonen onder studenten in Spanje. Ik deelde een appartement met 5 andere meisjes (3 Spaanse, 1 Mexicaanse en 1 Colombiaanse, ideaal om het Spaans nog meer te oefenen). Het was gelegen in de buurt Los Remedios op 15 minuten wandelen of 7 minuten fietsen van de Universiteit van Sevilla. Ook in Triana zijn er veel studentenkamers. Ik betaalde maandelijks 420 euro voor mijn kamer (wat best veel is voor in Spanje, hoewel het best een modern gebouw was met een portier en een lift) maar als je op tijd begint te zoeken is het zeker mogelijk om een deftig kamer te vinden voor een goedkopere prijs.

Universiteit
De eerste dagen in Sevilla waren pure chaos qua papierwerk om alles in orde te brengen op de universiteit. Allereerst moet je naar het “Centro internacional”. Je kan best met de metro daarheen gaan (van Puerta de Jerez naar Gran Plaza). Wanneer daar alles in orde is, kan je op de universiteit een papier vragen waarop je je vakken moet invullen. Je kan gewoon al naar de les gaan voordat je vakken officieel goedgekeurd zijn want dit duurt enorm lang. Achteraf kan je je vakken nog wijzigen.

Vakken
·        Las lenguas del mundo: dit vak wordt door twee proffen gegeven. Volg zeker het vak NIET bij Vidal. Hij is super filosofisch en zet de powerpoints die hij gebruikt niet online. De leerstof is abstract en moeilijk te begrijpen. Ik had tijdens de lessen geen flauw idee waarover hij het had. Dankzij de notities van Spaanse studenten en Belgische studenten die het vak vorig jaar ook hebben gevolgd, heb ik het examen gehaald. We moesten ook vier taken maken die voor 20% telden. Het examen telt voor 70% en aanwezigheid voor 10%.
·        Lexicografía, lexicología y semántica del español: dit vak wordt ook door twee proffen gegeven. Ik volgde het vak bij Platero, een heel lieve man die enorm gepassioneerd is door zijn vak. Soms was de inhoud wel een beetje saai. Het gaat voornamelijk over woordenboeken: de geschiedenis, hoe ze zijn opgesteld… en verder kleinere hoofdstukjes over synoniemen, neologismen etc. Je kan ervoor kiezen om enkel het examen te maken (100%) of een mondelinge presentatie + schriftelijk werk (20%) in verband met woordenboeken te doen (dit mag per twee of drie) en daarnaast ook een boekbespreking te maken (10%). Het examen telt dan voor 60%. Aanwezigheid telt voor 10%. Je hebt dan wel wat werk voor dit vak maar het is zeker te doen.
·        Prácticas de traducción francés-español: ik volgde dit vak bij Pacheco en het is geen aanrader. Ze is chaos en de lessen waren niet nuttig. We moesten thuis de teksten voorbereiden waarbij iedereen gewoon alles via internet opzocht en tijdens de les werden de mogelijke vertalingen besproken. Dat duurde soms zo lang en er werd vaak niet duidelijk aangegeven wat nu een goede vertaling was en wat niet. Tijdens het examen mochten we enkel schriftelijke woordenboeken gebruiken.
·        Narrativa francesa: ik volgde dit vak bij Camero, ze kent haar vak goed en spreekt goed Frans. Dit was voor mij het leukste vak dat ik gevolgd heb. We moesten een aantal boeken lezen die daarna worden besproken. Je kan ervoor kiezen om het eindexamen te doen of kiezen voor twee deelexamens en tekstbesprekingen te doen. Ik koos voor de deelexamens. Om deze te mogen maken moet je minstens 80% van de lessen aanwezig zijn en vier tekstfragmenten van de gelezen boeken bespreken. Het eerste deelexamen was theorie. Het tweede was de theorie toepassen op een tekstfragment uit een van de boeken. Elk examen telt voor 40% en de presentaties tellen voor 20%.
·        Lengua francesa VII: ik twijfelde tussen lengua francesa V of VII aangezien ik in de blogs van de vorige jaren las dat VII moeilijk was maar aangezien iedereen ook zei dat het niveau van Frans in Spanje lager ligt, koos ik toch voor VII, gegeven door Ariadna Borges. In het begin is ze heel streng maar als je goed meewerkt, is ze behulpzaam en ze spreekt heel goed Frans. Het vak was inderdaad best moeilijk maar haalbaar. Ook voor dit vak kan je kiezen voor deelexamens. We hebben eerst een hoop theorie gezien die we daarna niet meer nodig hebben gehad. Het eerste examen bestond uit 1 theorievraag en een tekst waarvan we een “compte rendu” moesten schrijven. Het tweede examen was een mondeling onderdeel, luister- en leesoefening en een “synthese” van meerdere teksten schrijven.

Leven in Sevilla
Eten: in Sevilla zijn er een hoop goede restaurantjes waar je verschillende tapas kan eten voor veel minder geld dan in België. Mijn favoriete restaurantjes zijn: Duotapas, La terraza, Baratillo, Bar antojo, Taberna el arenal en Fuera de carta. Als je echt zeker wilt zijn van een tafel kan je best reserveren of op tijd gaan voor de drukte (de meeste Spanjaarden gaan tussen 21 en 23u eten). 

Uitgaan: er zijn enorm veel uitgaansmogelijkheden. Ik raad je aan om zeker eens naar Utophia, Koko en Monasterio te gaan en in september zijn er nog zomerbars open zoals Alfonso of het Casino. Als je lid bent van Erasmus Club Sevilla mag je op veel feestjes voor 2u gratis binnen, maar hou wel rekening met mogelijke wachtrijen. Vaak zijn er ook deals dat je voor 10 euro inkom er één gratis drankje bijkrijgt.

Weer: wanneer je in september aankomt, kan het nog tussen de 30 en 37 graden zijn, neem dus zeker zomerkleren mee. Vanaf eind november daalt de temperatuur naar zo’n 20 graden. De koudste dag was het zo’n 14 graden maar ’s morgens is het wel best koud (zo’n 6 graden). Neem dus een winterjas en eventueel een sjaal en handschoenen mee. 

Inkopen: Er zijn best veel supermarktjes waar je je inkopen kan doen. Ik ging meestal naar de “Mercadona”: daar hebben ze zo goed als alles en de producten zijn vers en goedkoop. Ik ben ook naar de “Mas” geweest maar daar zijn de groenten en fruit niet vers. Je kan ook naar de Lidl of Carrefour gaan. Ik gaf per week ongeveer zo’n 50 euro uit aan eten.

Ik raad je aan om toch een twee weken voor het schooljaar begint naar Sevilla te gaan aangezien vanaf eind augustus de welkomsmaand al begint. Er worden dan verschillende activiteiten georganiseerd door verschillende Erasmus-verenigingen (ESN en ECS). Het is vooral tijdens die activiteiten dat je snel nieuwe mensen en de stad kan leren kennen.

Ik wens je heel erg veel plezier, geniet ervan want voor je het weet zit het erop!
Mocht je nog vragen hebben, mag je me al een berichtje sturen op Facebook.

Janou van Oosterbosch: janou.vanoosterbosch@student.kuleuven.be

No comments:

Post a Comment

Erasmus in Trieste