Thursday, January 17, 2019

Erasmus in Keele University


Aankomst
Ik heb een Erasmuspakket gekocht bij Brussels Airlines. Daarmee kun je voor €199 een heen- en terugvlucht tussen Zaventem en Manchester boeken waarbij je telkens 58 kg bagage mag meenemen. Je boekt meteen beide vluchten, maar je mag je terugvlucht eenmaal gratis omboeken. Met het pakket krijg je ook automatisch vijf kortingscodes waarmee je vrienden en familie je voor een goedkoper tarief kunnen bezoeken.

Keele University organiseert een gratis ophaalservice voor internationale studenten die aankomen op Manchester Airport of London Heathrow Airport. Je komt dus meteen in een groep met andere studenten terecht en wordt dan gratis met een bus naar de campus gebracht. Bij je aankomst staan de Keele Student Ambassadors je op te wachten om je te helpen: ze wijzen je de weg, lopen met je mee naar je accommodatie en helpen zelfs je koffers dragen. Ik voelde me meteen heel welkom!

De eerste dagen ben je dus alleen met internationale studenten op de campus, maar vergis je niet! Er zijn enorm veel activiteiten om de anderen te leren kennen. Sommige activiteiten zijn gewoon voor de fun (bijvoorbeeld een bingo-avond of een quiz), maar er zijn ook heel wat infosessies. Die zijn erg handig, omdat ze je daarin goede tips geven over het leven op en rond de campus. Na enkele dagen, als je al wat gewend bent aan de omgeving, komen de Britse studenten aan. Ik vond het heel fijn dat ik al wat bekend was met de campus voordat ze aankwamen, omdat ik me dan meer kon focussen op het contact met nieuwe mensen. Het is wel belangrijk dat je de Britse studenten opzoekt, want je hebt enkele dagen met de internationale studenten gespendeerd, dus het is gemakkelijk om in de Erasmusbubbel te blijven vastzitten.

De campus
De campus van Keele University is in een woord simpelweg magisch. Hoewel Keele op zich eigenlijk niet zo groot is, is de campus dat wél. Er wordt lesgegeven in verschillende gebouwen en de meeste gebouwen hebben hun eigen ‘school’ (bijvoorbeeld School of Psychology, of School of Life Sciences). Als je vakken kiest die bij elkaar aansluiten, zit je dus meestal in hetzelfde gebouw voor je lessen. Het is echter ook geen probleem als je in meerdere gebouwen les hebt, want alles ligt op wandelafstand van elkaar. Bovendien kun je terwijl je van het ene naar het andere punt wandelt, genieten van al het groen (en de schattige eekhoorntjes!) op de campus. In Antwerpen ben je waarschijnlijk gewoon dat alles volgebouwd staat, maar Keele is een prachtige plek om gewoon wat rond te lopen en te ontspannen terwijl je de natuur in je opneemt. Als je wat ronddoolt bij Keele Hall of Clock House, kom je terecht in de tuinen en als je dan doorwandelt loop je plots in het bos. Perfect voor een studiepauze dus!

Daarnaast vind je alles wat je nodig hebt op de campus zelf: er is een supermarktje, een Starbucks én Costa, een postkantoor, wassalons, een cafetaria, een bistro en verschillende kleine winkeltjes om snel een hapje of drankje te kopen. Als je geen zin hebt om de campus te verlaten, hoeft dat dus niet. Wil je toch eens de omgeving verkennen, kun je vanaf je accommodatie een bus richting Newcastle-Under-Lyme, Stoke-on-Trent en Hanley nemen. In Newcastle (10-15 minuten met de bus) vind je onder andere enkele grote supermarkten zoals Morrisons, Aldi en Lidl. Als je met een groepje gaat winkelen, overweeg dan om een taxi te nemen: vaak is het maar vier à vijf pond van Keele University tot de supermarkt, dus dat is goedkoper dan een busrit als je de prijs verdeelt. Voor een shopdagje kun je beter terecht in Hanley, en als je graag wilt rondreizen, kun je de trein nemen vanuit Stoke-on-Trent. Watch out: als je de trein neemt tijdens piekuren betaal je véél meer dan op rustige momenten, dus check zeker eerst de website voor een goedkope trip.

Als het dan toch over prijzen gaat: betalen kun je op de campus doen met je Keele card. Je kunt bij de automaten op de campus of via een app geld op je Keele card zetten en daarmee betalen, waardoor je meteen ook van forse kortingen geniet. Als je buiten de campus gaat kun je niet meer met je Keele card zelf betalen, maar vaak krijg je toch nog studentenkorting als je je studentenkaart laat zien.

Accommodatie
Op de campus van Keele University zijn er vier ‘halls of residence’: Barnes, Holly Cross and Oaks, Horwood (waar ik verbleef) en Lindsay. Je moet je op voorhand een online formulier invullen als je een kamer op de campus wilt en mag daarbij drie keuzes opgeven. Op
https://www.keele.ac.uk/discover/accommodation/ouraccommodation/campusaccommodationmap/ vind je een kaart van de campus met alle kamertypes. Kijk ook zeker naar de infopagina’s van elke hall om te weten te komen welke kamer het beste bij jou past. Ik had een ‘room with washbasin band A’. Dat betekent dat ik badkamer (douche + toilet) en keuken deelde met mijn kotgenoten (badkamer met de mensen op mijn verdieping, keuken met het hele gebouw), maar dat ik wel een wasbak in mijn kamer had. De prijzen zijn vrij hoog als je een eigen badkamer wilt, maar ik raad je wel aan om sowieso een kamer met wasbak te vragen – dan kun je tenminste gewoon in alle privacy je tanden poetsen of je gezicht wassen. Bovendien zijn de kamers zonder wasbak veel kleiner, dus als je je snel ingesloten voelt is dat misschien niet de beste keuze.

Bekijk, voor je je accommodatie-aanvraag indient, de campuskaart eens goed om de ideale plek voor jou te vinden. Horwood is bijvoorbeeld heel dicht bij de Students’ Union dus je kunt gemakkelijk naar activiteiten, maar dat betekent ook dat als je eens thuisblijft, je de muziek soms tot op je kamer hoort. Anderzijds zullen studenten in andere halls misschien sneller geneigd zijn om keukenfeestjes te geven, waardoor je ook dan last hebt van overlast. Gelukkig is er wel 24/24 campus security! Vanuit je kamer kun je met de vaste lijn gratis naar de security bellen als er iets is (zoals geluidsoverlast, maar ook een probleem met je accommodatie, een pijp die springt, als je je onveilig voelt …).

Elke hall heeft ook een eigen wassalon dat 24 uur per dag open is. Om de was te doen, moet je een laundry card kopen (eenmalig £2) en daar regelmatig wat geld op zetten. Een wasbeurt kost £2,60 en als je de droogmachine gebruikt betaal je £1,10. Voorzie wel je eigen wasmiddel (of koop het hier in Keele), want dat kun je niet krijgen in de wassalons. Wat betreft poetsdiensten in de accommodatie, de gemeenschappelijke ruimtes (keuken, badkamer, trappenhal) worden wekelijks gepoetst en de individuele kamers worden tweewekelijks aangepakt. 

Vakken
- English for Academic Purposes 4
·        De KU Leuven verwacht dat je dit vak sowieso opneemt. In je eerste week leg je een English language assessment af, zodat ze kunnen zien hoe goed je academisch Engels is. No worries: ze doen dat enkel zodat ze je kunnen zeggen of je de module verplicht moet opnemen of niet, maar aangezien wij hem sowieso volgen, hoef je niet zenuwachtig te zijn. In deze module oefen je op je academisch taalgebruik, de structuur van een essay, je schrijfvaardigheid en presentatieskills.
·        Elke week is er een seminar (2u).
·        Je wordt beoordeeld op een portfolio met vier schrijfopdrachten, enkele korte woordenschattesten over academic vocabulary en een groepspresentatie.

- French 9
·        Dit is het hoogste niveau van Frans dat Keele aanbiedt in het eerste semester. Je moet even met de coördinator gaan praten zodat ze kan zien dat je Frans goed genoeg is, maar met ons niveau laten ze je wel sowieso in die module. Het niveau van de lessen is eigenlijk nogal laag voor onze norm, dus het is belangrijk dat je je Frans in je vrije tijd wat onderhoudt. Kijk Franse films/series (of zet Franse ondertiteling op), doe wat luisteroefeningen op de site van TV5 Monde (die ze hier trouwens ook gebruiken!), en maak zeker alle schrijfopdrachten die je op vrijwillige basis mag indienen.
·        Elke week is er een seminar (2u).
·        Je wordt beoordeeld op taken doorheen het jaar (2 lees-/schrijf-/luistertesten, 5 online testjes die voor ons niveau erg gemakkelijk zijn, een geluidsopname waarin je praat over een onderwerp naar keuze en een dagboek over je evolutie in het Frans), een luistertest, een presentatie en een examen dat je schriftelijke taalvaardigheid test.

- Psychology & Crime
·        Deze module heb ik puur uit interesse gekozen. Ik ben gewoon eens op de site gaan snuffelen tussen alle richtingen en modules die ze hadden en heb toen gekozen voor een vak uit criminologie. In deze module ga je onder andere in op verschillende aspecten van een misdrijf, risicofactoren, daderprofielen, de voor- en nadelen van gevangenisstraf, preventie, slachtoffers van misdrijven enzovoort.
·        Elke week is er een lecture (1u) en een tutorial (1u).
·        Je wordt beoordeeld op een essay van 2000 woorden en een online test die je thuis maakt met behulp van al je notities.

- TESOL 1
·        TESOL staat voor ‘Teaching English to Speakers of Other Languages’. Het komt er dus eigenlijk op neer dat je in deze module leert hoe je je lessen kunt aanpakken als je leerkracht Engels wilt worden. Ze focussen voornamelijk op volwassenonderwijs (migranten), maar zelfs als je wilt lesgeven in het secundair of hoger onderwijs, kun je de tips uit deze module gebruiken. Ik vond het vooral handig dat we de Engelse basisgrammatica herhaalden, want met onze opleiding is het gemakkelijk om vast te blijven hangen in het vakjargon.
·        Elke week is er een lecture (3u).  
·        Je wordt beoordeeld op een portfolio waarin je beschrijft hoe je je lessen in een vreemde taal hebt ervaren (zij bepalen welke taal je aanleert en daarover krijg je 4 uur les), je deelname aan de lessen, twee theoretische testen over ‘language awareness’ (wat eigenlijk voornamelijk herhaling is vanuit de lessen Taalkunde bij ons) en een les van 15 minuten die je in groep aan je medestudenten moet geven.


Vrije tijd
Aan extracurriculaire activiteiten is er zeker geen tekort! Tijdens freshers’ week zal je gegarandeerd bepaalde activiteiten moeten laten vallen, omdat je gewoon niet op twee plaatsen tegelijkertijd kunt zijn. Maar ook daarna kun je je gemakkelijk bezighouden: de Students’ Union is heel actief en organiseert wekelijks wel activiteiten. Daarnaast kun je je aansluiten bij een sportclub op de campus of bij een vereniging. Ze hebben aan Keele University een hele waaier aan clubs en verenigingen: van de Student Ambassador Society en Drama Society tot de Afro-Caribbean Society en zelfs de Quidditch Society. Alles hebben ze hier! Ook qua sportclubs zul je zeker niets tekortkomen: er zijn clubs voor hockey, rugby, netbal, trampolinespringen, paardrijden, lacrosse, cheerleaden, mountaineering, boogschieten, karate, en ga zo maar voort.


Administratie
Bij een Erasmusuitwisseling komt heel wat administratie kijken, maar gelukkig maken de snelle reacties van het Global Education Office in Keele dat gemakkelijker voor je. Je hebt voornamelijk contact met Lisa Stoker (Global Education & Erasmus Officer) en af en toe ook met Rachel Skittery (Global Education Assistant).

Ik heb geen problemen gehad met mijn Learning Agreement. Je kiest in Antwerpen voor 27 studiepunten vakken die je wilt vrijstellen en neemt in Keele 30 studiepunten op, wat overeenkomt met vier modules. Keele University heeft wel een ander template voor de LA, dus je moet eigenlijk twee versies invullen. In de Keeleversie vragen ze om meer dan vier modules op te geven voor het geval je een van de eerste vier keuzes niet kunt opnemen (doordat die module bijvoorbeeld al volzet is). Ik heb in Keele zelf geen vakken meer moeten aanpassen aan mijn LA, dus ik hoefde die niet meer aan te passen. Ook met de Grant Agreement en de Confirmation of Stay heb ik geen problemen gehad. Trouwens, leuk weetje: je kunt in de bibliotheek gratis scannen, dus daar hoef je geen geld aan uit te geven!

Er zijn enkele apps die je misschien wel graag op je gsm wilt downloaden om je verblijf aan Keele wat te vergemakkelijken.
- ‘University of Keele’: een handige app waarmee je je lesrooster kunt bekijken, maar je vindt er ook een link met uitleg over hoe je geld op je Keele card zet, een link naar de website van de Students’ Union (inclusief activiteiten) en Student Services, een link naar informatie over de nightline (een nummer dat je ’s avonds anoniem kunt bellen als je ergens mee zit) én je kunt er bekijken of er nog wasmachines vrij zijn in jouw wassalon.
- ‘Blackboard’: een app die vergelijkbaar is met onze Toledo-website, je vindt er al je modules met de nodige documenten, je scores en deadlines.
- ‘Welcome and What’s On’: een app die je een overzicht geeft van alle activiteiten die er op de campus plaatsvinden. Zeker tijdens de eerste week, tijdens ‘the international welcome’ en ‘freshers week’, raak je gemakkelijk overweldigd door alle activiteiten; deze app geeft je dan een overzicht van wat je allemaal kunt doen.
- ‘SafeZone’: een app ontwikkeld om jouw veiligheid te garanderen. Je kunt met een druk op een knop de security bereiken als je je onveilig voelt of als je in gevaar bent. Zorg er wel voor dat je locatievoorzieningen op staan, want anders kan de security je natuurlijk niet vinden. De app werkt wel enkel op de campus van de universiteit.
- ‘Upay’: een app die gelinkt wordt aan je Keele card, waardoor je met de app op elk moment kunt checken hoeveel geld er nog op je kaart staat. Met de app kun je ook extra geld op je kaart storten en je kunt zien waar je hoeveel geld hebt uitgegeven.
- ‘First Bus’ en ‘First Bus m-Tickets’: apps die je kunt gebruiken om gemakkelijk te zien welke bus je waarheen kunt nemen en om snel een ticket of abonnement aan te kopen. Een gewone enkele rit kost £2,50, maar als je een 10-rittenkaart koopt via de app, reis je voor £1,70 per rit.  
- ‘Trainline’: app om al je treinreizen mee te organiseren.

Mocht je nog vragen hebben, mag je me altijd een e-mail sturen (eva.caltabellotta@student.kuleuven.be) of me een berichtje op Facebook sturen (Eva Caltabellotta)!

No comments:

Post a Comment

Erasmus in Trieste